Jodsalt vs Jodkol

Detta ämne innehåller 1 svar, har 2 deltagare, och uppdaterades senast av  VD 2016-02-18.

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #543

  JeeR
  Medlem

  Om både KOL-studien och en framtida studie för Kronisk bronkit lyckas, så ställs ni väl inför ett ”angenämt problem”. Jodsaltet är då en effektivare form än ”vanligt jodkol”. Varför inte då använda den för KOL? Men det kanske stupar på att har man börjat med en läkemedelsvariant så måste man väl fullfölja med denna i de följande studierna hela vägen till läkemedel.
  Å andra sidan – om jodsalt kommer först till marknaden, är det något som hindrar att KOL-patienter kan få detta medel utskrivet till sig också?
  Spekulationer – inte så viktiga i detta läge kanske.

  #546

  VD
  Forumledare

  Fördelen med det gamla jodkolet är att det gav en bra förbättring av lungfunktionen i den gamla studien. Detta jodkol kommer även att användas i den nya KOL-studien. Om även den studien visar på bra resultat finns det väldigt mycket som talar för att detta jodkol + perklorat kan bli ett effektivt KOL-läkemedel.

  Fördelen med kaliumjodid-impregnerat (KI) kol (”jodsalt”) är att det behövs mindre jod för att uppnå samma kvicksilverbindande effekt. En annan fördel är att detta kol egentligen kan säljas redan idag eftersom de ingående komponenterna inte behöver något speciellt tillstånd. Nackdelen med detta KI-kol är att det ännu inte testats mot KOL. Det ligger alltså senare i utvecklingen.

  För att snabbast nå fram till registrering av ett KOL-läkemedel är det sannolikt vettigast att fortsätta med det gamla jodkolet. Nu, med tillägg av perklorat, förväntar vi oss inte att mängden jod skall vara något problem. Vi har dock möjlighet att i framtiden, om det av ett eller annat skäl bedöms lämpligt, även utveckla KI-kolet som ett KOL-läkemedel.

  Beträffande kronisk bronkit så är detta ett stort bekymmer inte minst för många med KOL. Det är inte kul att ständigt sitta och hosta och harkla sig. Vi planerar att använda KI-kolet på denna indikationen, och registrera det som ett läkemedel.

  När patienterna sedan använder detta kol kan det mycket väl hända att inte bara hostan och slemproduktionen förbättras, utan även lungfunktionen. I så fall kan vi göra någon studie för att bredda indikationen på KI-kol till att även inkludera bronkobstruktion vid KOL.

  Hälsningar

  VD

Visar 2 inlägg - 1 till 2 (av 2 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.